Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Σύντροφε Χριστόφια, άλλο παπάς, άλλο ζευγάς

Το 1982, όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας εξελέγη μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ, τα τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα ήταν δύο κι εγώ ήμουν 10 ετών. Για μένα τότε η Κύπρος δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το σήμα της εκπομπής "Η Κύπρος κοντά μας" με παρουσιαστή τον Κώστα Σερέζη. Τουτέστιν μια μεγάλη απογοήτευση, αφού ως εκπομπή "για μεγάλους" σήμαινε την ώρα για ύπνο. Ή για επανάληψη της αριθμητικής, δεν θυμάμαι τι ώρα το βράδυ προβαλλόταν η εκπομπή.

Από τότε πολλά αντιφατικά προέκυψαν.

Τα κανάλια πολλαπλασιάστηκαν, η "Κύπρος μαζί μας" σταμάτησε αλλά τα μούτρα των σημερινών τηλεστάρ κάνουν το Σερέζη να μοιάζει άγγελος.
Η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε κι εγώ έγινα κομμουνιστής.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας έγινε ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και μέχρι πριν από λίγα χρόνια αντιδρούσε στην ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ. Έπειτα έγινε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πολύ πρόσφατα έβαλε την Κύπρο στη ζώνη του ΔΝΤ.

Η ζωή μας αναγκάζει συχνά να κάνουμε τούμπες, ο ατούμπιστος πρώτος το λίθο βαλλέτω.


Πέρα λοιπόν από τα λάθη που κάνουμε, τις κωλοτούμπες έστω, αυτό που μένει είναι μια απλή παροιμία:
Η παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς.
Ο σοσιαλισμός δε χτίζεται με φτιασιδώματα και ελιγμούς αλλά με δύσκολες και επίπονες ανατροπές. Ομοίως, τρεις, πέντε ή δέκα αριστεροί ηγέτες δεν κάνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση φιλάνθρωπη.
Πως το λένε ρε παιδί μου; Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται. Ανατρέπεται Αλέξη μου.

2 σχόλια:

  1. Είσαι σίγουρος ότι έγινες κομμουνιστής και όχι σταλινιστής;
    Σίγουρα, για αυτά της κύπρου φταίει ο συριζα και ο τσιπρας όπως και για όλα τ'άλλα.
    Ευτυχώς στο ελλάντα είναι η αλεκα και χαρη της ζουμε με τη προσμονη της επαναστασης το 2428

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιλαμβάνομαι ότι η ατάκα "ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα" ήταν η κορύφωση της ιστορίας του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι σαν μια γκλομπιά που έφαγε κάποτε τυχαία ένας συνάδελφος κι έχει και το λέει ακόμα. Όμως μου είναι παγερά αδιάφορα τα παιχνίδια συσπείρωσης της ΝΔ και του νέου αντίπαλου δέους.
    Αν λοιπόν το να θεωρεί κανείς τον καπιταλισμό μη εξανθρωπίσιμο και τις ακροβασίες του ΣΥΡΙΖΑ κομματάκι deja vu, τον κάνει σταλινιστή, νο πρόμπλεμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή