Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Το κοίτασμα-μαμούθ και η Ελλάς ως εμιράτο

Κοίτασμα-μαμούθ φυσικού αερίου υπάρχει νοτίως της Κρήτης κατά το κάπιταλ που επικαλείται τη Ντόιτσεμπανκ που επικαλείται με τη σειρά της "διαθέσιμες γεωλογικές μελέτες". Κατά το δημοσίευμα τα αποθέματα εκτιμώνται στα 427 δις ευρώ, αν και αναμένονται σεισμολογικές μελέτες που θα είναι έτοιμες του χρόνου και μέχρι να βγουν αυτές η Ντόιτσεμπανκ "διατηρεί απόσταση". Παρ' όλα αυτά στο δημοσίευμα υπάρχουν τεχνικές και οικονομικές λεπτομέρειες, παρουσιάζονται μάλιστα οι τελευταίες σε επίπεδο συγκριτικό με το δημόσιο χρέος της χώρας.
Ο συντάκτης της έκθεσης πάντως προειδοποιεί πως η ευφορία που θα πλημμυρίσει τους έλληνες όταν συνειδητοποιήσουν πως είναι ζάμπλουτοι μπορεί να εκτροχιάσει την προσπάθεια νοικοκυρέματος της οικονομίας.

Η αλήθεια είναι πως είναι νωρίς για να αρχίσουμε να ανοίγουμε σαμπάνιες. Μπορούμε ωστόσο, επικαλούμενοι την βαριά κληρονομιά των "μεταπολιτευτικών" συνηθειών να σπάσουμε έστω μία, εγκαινιάζοντας και βαφτίζοντας το εν λόγω κοίτασμα-μαμούθ. Εξάλλου ο όρος "μαμούθ" αφ' ενός είναι κακόηχος, αφ' ετέρου δίνει μια μπαγιάτικη χροιά στην μελλοντική μας χλιδή.

Επειδή όμως ο τόπος μας έχει υποφέρει από το διχασμό κι επειδή μια σκέτη ονομασία μπορεί να σπείρει τη διχόνοια, υπάρχει η δυνατότητα διπλής ή και τριπλής ονομασίας. Μπορούμε λοιπόν εμείς οι ΑΕΚτζήδες να το βαφτίσουμε "Κοίτασμα-Μπομπ Κοζώνης". Οι παναθηναϊκοί μπορούν να το λένε "Κοίτασμα-πρίγκηψ Αμπντουλαζίζ μπιν Νάσιρ Αλ Σαούντ" ή (για πιο σύντομα) "Κοίτασμα-Τσάκας". Οι ολυμπιακοί πάλι μπορούν να το λένε "Κοίτασμα-Τίμιο πρωτάθλημα".

Καθώς δεν είμαι γεωλόγος, σεισμολόγος, μεγαλοστέλεχος της Ντόιτσεμπανκ ή συντάκτης του κάπιταλ, δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να υπάρχουν όντως κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης. Ασφαλώς "η Ελλάς θα μπορούσε να είναι εμιράτο (αλλά οι ανίκανοι εθνοπατέρες...)" μόνο στο τηγανισμένο μυαλό των εθνόπληκτων. Μπορώ όμως κάλλιστα να συμπεράνω πως, ακόμα κι αν υπάρχει υπόγειος πλούτος, αυτός θα έχει την τύχη που έχουν όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές των αποικιών.
Λίγο νοτιότερα του "κοιτάσματος-μαμούθ" είναι η Αφρική του πετρελαίου και των πολύτιμων ορυκτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου