Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΕΕ και ΝΑΤΟ ειρήνης συνδικάτο

Η σημερινή απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίστηκε ειρωνικά από μερίδα της κοινής γνώμης. Η αλήθεια είναι πάντως πως ήταν απολύτως δικαιολογημένη έστω κι αν υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι που άξιζαν το βραβείο εξίσου ή και περισσότερο. Σχετικά επιχειρηματολογεί το Time:

Όταν ο Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξύπνησε σήμερα το πρωί είπε πως δεν περίμενε να είναι τόσο ωραία μέρα. Στο κάτω κάτω είναι μια στιγμή κατά την οποία η περιοχή ευθύνης του αντιμετωπίζει έναν διαφαινόμενο ως απροσπέλαστο οικονομικό βάλτο, με την ανεργία στα ύψη -ρεκόρ 25% στην Ελλάδα- και μια πολιτική κρίση η οποία έχει μάλλον επιδεινώσει τις ενδοευρωπαϊκές διαφορές παρά ωθήσει τη συνεργασία.
Ωστόσο η απόφαση της νορβηγικής επιτροπής απονομής του Νόμπελ οδήγησε πολλούς να αναρωτηθούν αν το εδρεύων στις Βρυξέλλες μεγαλεπίβολο σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δικαιούται τους επαίνους για την μεταμόρφωση της Ευρώπης από ήπειρο των πολέμων σε ήπειρο της ειρήνης.
Όντως, οι σκεπτικιστές διατείνονται ότι η μεταπολεμική ειρήνη εξασφαλίστηκε με τη συνέργεια πολλών μεγάλων εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ. "Αν θέλουν να απονείμουν ένα βραβείο για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη θα πρέπει να το μοιράσουν ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ" είπε ο βρεταννός πρώην υπουργός εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ. "Μέχρι το πέρας του ψυχρού πολέμου, το ΝΑΤΟ ήταν κυρίως που διατήρησε την ειρήνη".
Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ, που επίσης εδρεύει στις Βρυξέλλες, έσπευσε να συγχαρεί την ΕΕ για το ζωτικό της ρόλο χωρίς να παραβλέψει να αναφερθεί στη δική του συμμετοχή. "Εξ αρχής το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μοιράστηκαν κοινές αξίες και συνετέλεσαν στη διαμόρφωση της Νέας Ευρώπης", είπε ο Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν, γενικός γραμματέας της συμμαχίας.
Ο Νάιλ Γκάρντινερ, διευθυντής του "Κέντρου Μάργκαρετ Θάτσερ για την Ελευθερία" του Heritage Foundation, ενός συντηρητικού think tank στην Ουάσινγκτον, τόνισε τη βαρύτητα της υπερατλαντικής συνδρομής στις δεκαετίες μεταπολεμικής ευρωπαϊκής σταθερότητας. "Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ έπαιξαν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην ευρωπαϊκή ειρήνη απ' ότι η ΕΕ", είπε, εξαίροντας ιδιαίτερα την περίφημη ατσάλινη φιλία της Θάτσερ με τον αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν.
Παρά τη βάναυση σύγκρουση στα Βαλκάνια και τις κατ΄αρχήν αναγνωριστικές προσπάθειες άμβλυνσης των εχθροτήτων, η νορβηγική επιτροπή εξήρε την ΕΕ για την προώθηση της συμφιλίωσης, επισημαίνοντας την επικείμενη ένταξη της Κροατίας στην Ένωση καθώς και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο και τη χορήγηση στη Σερβία καθεστώτος "υποψήφιας προς ένταξη χώρας".
Ο αμερικανός πρέσβης Ρ.Χιλ ο οποίος διαπραγματεύτηκε από κοινού με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ τα ειρηνευτικά Σύμφωνα του Ντέιτον το 1995 και σήμερα υπηρετεί ως κοσμήτορας στη "Σχολή διεθνών σπουδών Τζόζεφ Κορμπέλ" του πανεπιστημίου του Ντένβερ, υποστηρίζει ότι η ΕΕ έχει μια πάγια υποχρέωση υποστήριξης των Βαλκανίων. "Ελπίζω ότι η βράβευση δεν αφορά μόνο σε όσα έχουν ήδη γίνει αλλά και σε αυτά που είναι αναγκαίο να γίνουν", δήλωσε. "Πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες στα Βαλκάνια, όπως π.χ. στη Μακεδονία, αν πρόκειται να κατονομάσω χώρες στις οποίες υπάρχουν προβλήματα. Ελπίζω ότι η ΕΕ θα ανανεώσει το ενδιαφέρον της στην περιοχή".
Η Ξένια Ντόρμαντι, αναλυτής του Chatham House με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ βρέθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Δήλωσε την ικανοποίηση αλλά και τη δυσπιστία της. "Ωστόσο", είπε, "η βράβευση ήταν δικαιολογημένη. Κανείς δεν μπορεί να τεκμηριώσει αντιρρήσεις στο ότι η ΕΕ έχει εφαρμόσει την ειρήνη επί μιας ηπείρου η οποία για αιώνες δεν την απολάμβανε. Η ιδέα ότι θα μπορούσε να υπάρξει σήμερα μια σύγκρουση μεταξύ εταίρων της ΕΕ δεν περνά καν από το νου μας".



Το ΝΑΤΟ φέτος αδικήθηκε. Οι νορβηγοί έχουν ηθικό χρέος να αποκαταστήσουν την αδικία, έστω του χρόνου.


3 σχόλια:

  1. Μέχρι στιγμής ξέραμε λύκους με προβιά αρνιού. Τώρα είδαμε και γεράκια μεταμφιεσμένα σε περιστέρια.

    Άϊντε, καλές γιορταστικές μέρες, με υγεία και ψυχικές αντοχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλές γιορτές Ιχνηλάτη. Χαιρετίσματα στις αετοφωλιές της Ευρυτανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή χρονιά, καλή δύναμη με αγωνιστινή διάθεση για τη ρεβάνς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή